Saltar al contenido

Cap 2. I què passa amb la carn i el peix?

TASCA PRÈVIA

Abans de veure el vídeo, us demanarem que feu una petita tasca. Imagineu que som a un poble o ciutat de tradició ramadera, i pel camí que puja a casa ens trobem amb algú que es dedica precisament a guiar el ramat per les muntanyes. En un full en blanc, dibuixeu aquesta persona ramadera treballant. Com us la imagineu? Com vesteix? Quins elements podem trobar entre la seva vestimenta de treball?

Intercanvieu aquest dibuix amb els vostres companys i companyes i descriviu què veieu. 

  • És una persona gran? 
  • És corpulenta? 
  • És forta? És un home? 
  • És una dona? 

Poseu en comú tots els elements que hagin coincidit. Feu una graella amb dues columnes, i marqueu amb una X els dibuixos que representin un home, i amb una altra X els dibuixos que representin una dona

  • Hi ha tants homes com dones dibuixades? 
  • Si no és així, per quina raó penseu que ha passat això?

MERLÈS MARTÍNEZ

La Merlès Martínez, pastora de Can Mimó, ens explica que practica la SILVOPASTURA, que és la pràctica de combinar gestió forestal i pasturatge d’animals domesticats d’una manera mútuament beneficiosa. Per tant, el seu projecte es basa en en el model de RAMADERIA EXTENSIVA, un sistema de producció ramadera sostenible. Com heu vist, els animals de la Merlès viuen en llibertat, es respecten els seus cicles de producció naturals i, a més a més, quan pasturen netegen el bosc evitant així el risc d’incendis forestals. Un altre model de ramaderia que trobem a catalunya és la RAMADERIA INTENSIVA,  també anomenada ramaderia industrial, enfocada i dissenyada per maximitzar la producció sense tenir en compte els benestar dels animals, l’impacte ambiental i la qualitat del producte final, com podreu veure en aquest vídeo que ha fet Greenpeace per denunciar la inviabilitat d’aquest model. 

També  ens diu que les dones ramaderes han de demostrar el doble que els seus companys de feina per sentir-se valorades i reconegudes al sector. Recordeu el dibuix que heu fet abans de veure el vídeo? Tal vegada molts de vosaltres heu dibuixat un pastor i no pas una pastora. Tal vegada no ha estat així, com bé diu la Merlès: amb les noves generacions ja observem un canvi de tendència en aquet sentit. Com veieu, les dones del sector primari han necessitat organitzar-se en grups com ramaderes.cat per visibilitzar i defensdar la seva feina. Les trobareu a instagram, seguiu-les per estar-ne al corrent i mireu aquest vídeo per conèixer-les millor!

ANNA BOZZANO

Anna Bozzano és biòloga marina i la creadora del projecte de divulgació científica El Peix al plat, pensat per acostar el consumidor a un consum responsable del peix. Tot i ser un element molt important a la nostra gastronomia, sembla que no parem massa atenció a l’origen del peix que consumim. Tampoc no sembla que coneixem gaires espècies, de fet, al vídeo l’Anna enumera unes quantes espècies que tal vegada no coneixies. 

Respon les preguntes següents: 

  • Coneixies espècies com la canana, la bròtola, el sorell o el pop blanc? 
  • Per què és important conèixer les espècies de peixos que podem menjar en relació al consum responsable? 
  • Per què la pesca artesanal té un impacte menor sobre el medi ambient?

TASCA

Sortiu a passejar per la Barceloneta. Un cop allà, trieu tres o més bars a l’atzar i feu una ullada a la seva carta. 

Responeu les següents qüestions i preneu nota. 

  • Quines espècies podeu demanar si voleu dinar allà? 
  • Hi ha alguna espècie com la canana, el sorell o el pop blanc en cap dels tres bars?  
  • En algun d’aquests establiments, us informen de l’origen del peix? 
  • Hi podeu trobar el distintiu del peix de la Barceloneta, per exemple? 

Tal vegada comproveu que moltes vegades és força complicat esbrinar quin és l’origen del peix que tenim al plat. 

Davant aquesta situació, només ens queda prendre partit! En grups de 4 o 5 persones, feu un cartell on expliqueu per què és important conèixer les espècies de peix que podem consumir, quins beneficis econòmics i ambientals ens aporta, argumenteu per què hem d’apostar per la pesca artesanal i per la defensa d’un consum de peix responsable. Fes servir el CANVA o un altre recurs  similar. Un cop estigui enllestit i ben maco, aprofita per fer divulgació científica i penja’ls pel teu barri!

ALTERNATIVA A LA SORTIDA PER LA BARCELONETA: en cas de no poder anar-hi, cerqueu a internet la carta  d’un bar o restaurant de la zona, i responeu les preguntes que us hem plantejat. Un cop enllestides, creeu els cartells i pengeu-los pel corredor del vostre centre.