Cap 4. Fast vs Slow Food
TASCA PRÈVIA
Slow Food és una associació ecogastronòmica fundada l’any 1986 per Carlo Petrini a la ciutat italiana de Bra. Promou una “nova gastronomia” vinculada a la identitat i a la cultura. Defensa el plaer vinculat a l’aliment, reflexiona sobre el dret al gaudi amb un nou sentit de responsabilitat, tot tenint en compte l’equilibri amb l’ecosistema, la biodiversitat agroalimentària i el compromís ètic amb els productors. És la filosofia que segueix el protagonista del nostre vídeo, en Daniele Rossi, propietari del bar Rasoterra. Pretén crear xarxa entre productors i restauradors, tot seguint la seva teoria de l’espiral, cercant els productes de temporada que vol fer servir tan a prop d’ell com sigui possible. Ens reconeix que si el producte que pretenien consumir no és disponible a pocs quilòmetres, no es compra i prou.
És evident que estem molt acostumats a menjar de tot durant l’any. Bevem suc de taronja a l’estiu o mengem cireres a l’hivern. Després de veure el vídeo, entenem que això pot ser força perjudicial per al medi ambient, per als nostres pagesos i també per a la nostra salut. Menjant de temporada i de proximitat:
- Ajudem els pagesos. Si mengem productes de temporada estem ajudant els productors agroalimentaris del país. Si el producte és de temporada és molt més fàcil que, alhora, sigui de proximitat i, per tant, ajudem el teixit econòmic i productiu del territori.
- Ajudem el medi ambient. Com que els productes de temporada ens arriben de més a prop, hi ha menys despeses de transport i, per tant, menys contaminació, ja que s’escurça la cadena de distribució.
- Ajudem la nostra salut. Que el transport entre el lloc d’origen i la botiga sigui més ràpid també té beneficis per a la nostra salut, ja que evitem haver de sotmetre els productes a processos de conservació que redueixen la quantitat dels seus nutrients. El producte de temporada i de proximitat arriba fresc a les botigues i quasi mai s’ha de sotmetre a refrigeració o congelació, de manera que, a l’hora de consumir-lo, ens aporta tots els nutrients i, per tant, acostuma a ser més saludable.
Però, parem un moment. Fem memòria. Què hem dinat, durant la setmana? De ben segur que hem consumit algun producte fora de temporada. Per saber si era de temporada o no, pots consultar aquest calendari de temporada de fruites, hortalisses i peix. Creus que el teu consum d’aliments habitual podria adequar-se al seu cicle natural? Quin aliment creus indispensable durant tot l’any? Segur que no hi ha cap alternativa?
Tal vegada és que no tenim la informació al nostre abast. Coneixes La Gastroteca? Aquí trobaràs més informació encara sobre quins productes pots consumir a cada temporada i, fins i tot, podràs cercar punts de venda propers, receptes, i molt més! Guarda bé aquesta pàgina, la podràs fer servir per fer el producte final d’aquest projecte sobre l’alimentació sostenible.
TASCA 1: TEST ETSELQUEMENGES
Ara que has reflexionat sobre el teu consum d’aliments, et convidem a anar més enllà. «Som el que mengem», sentim a dir sovint. Certament, la nostra alimentació condiciona el nostre estat físic i mental, juntament amb un seguit d’hàbits saludables més, com per exemple fer esport i dormir bé. Però mantenir una alimentació equilibrada i alhora sostenible, fer exercici i poder dormir les hores necessàries no sempre és possible a causa dels nostres compromisos: la feina, els estudis, l’oci…
- Ha arribat l’hora de fer-te una pregunta: creus que segueixes una alimentació i uns hàbits de vida saludables? És el moment de saber-ho. Fes el test saludable que trobaràs aquí. És necessari que siguis sincer! Un cop l’hagis fet, emplena els camps que et demanen i, uns minuts després, rebràs el resultat del teu test al correu que has facilitat. Quin és el teu resultat? Esperem que aprovis!
- Un cop rebis el correu, descarrega la guia Etselqueetmenges clicant l’enllaç que veuràs al correu. Para atenció als hàbits saludables que et recomanen seguir, potser et serveixen d’ajuda. Tal vegada has de fer més esport? Reduir el consum d’ultraprocessats? Consumir aliment de proximitat i respectar els cicles naturals consumint productes de temporada?
Comença ja el teu propi projecte de vida saludable i sostenible! Escriu una reflexió d’entre 150 i 250 paraules explicant com és el teu model d’alimentació i els teus hàbits de vida actuals tot atenent a la nota obtinguda al test. Per elaborar el text, fes servir tota la informació i les eines que has vist participant d’aquest projecte. Què hauries de millorar per mantenir un model de vida saludable alhora que sostenible? Ja mantenies hàbits saludables en relació a l’alimentació? Si és així, tenies en compte consumir sempre aliments de temporada? Què has après fent aquest projecte?